A mindennapok egyensúlya

Dr. Tandari-Kovács Mariann

6722 Szeged, Jósika u. 7.
"A hely" Életvezetési Tanácsadó Műhely
+36 30/4958906
kovacsmariann@hotmail.hu

Mese-kör: mesék a gyógyulásról

2023.05.26 18:00

Kép: Pinterest

Ezen az estén csodás gyógyulásokról hallhatnak történetet a Mese-körbe érkezők. Gyógyító füvek, élő-haló füvek, gyógyító gyümölcsök és az élet vize. Van, hogy virágok, növények, van, hogy víz gyógyít, de egy biztosan igaz, nem ott találjuk meg, ahol szükség van rá. Útnak kell indulni, fel kell kutatni, van, hogy messzire kell érte menni, s az út során próbatételek várnak ránk, majd amikor megtaláltuk, amiért mentünk, meg kell tudni őriznünk azt, s el kell juttatnunk a beteg részünkhöz. A mesék reményt adnak, azt állítják, hogy mindig van bennünk egy mozdulni, cselekedni, útnak indulni képes rész, aki rátalál, aki elhozza a gyógyulást. Három történet, három különböző gyógyító dolog, ami elhozza és biztosítja az életet, hiszen a tét az, hogy életben tudunk-e maradni. 

Beteg királyok, ismeretlen kórsággal küzdő, napról-napra sápadtabb és soványabb királyné, megvakult király, törött szárnyú, törött lábú sas, mely mozdulni nem képes vagy éppen a halálos ágyon fekvő királyné – ismerős nyitóképei a meséknek.

„Ismeretlen kórság költözött a királynéba, aki napról napra soványabb és sápadtabb lett. Az életerő piros rózsái lehervadtak arcáról, tüzes, élénk tekintete elvesztette fényét, bágyadtan, erőtlenül feküdt elsötétített szobájában, és alig vett magához némi ételt és italt. A király nagyon elszomorodott szeretett felesége titokzatos sorvadásán, mert hiába jött egyik orvos a másik után, egyik sem tudta, milyen bajban szenved a királyné, s a bajra mi lehet a gyógyír. Híres orvosok, szent gyógyítók, vajákosok, kuruzslók, jósok és asztrológusok érkeztek Jáva minden tájáról, de sem a jól bevált módszerek, sem az új receptek nem használtak. Végül valamennyi orvos és gyógyító eredmény nélkül és tanácstalanul távozott.” (A sziklavirág – jávai legenda)

Vajon mit kérnek? Ők kérnek, vagy nekik kérnek? Van, aki kéri, hogy ahhoz adják leányát, aki képes a Nap fájának ágát elhozni. Van, aki hallott a csodatévő fűről, s azt gondolja, hogy az majd segít a felesége gyógyulásában. Van, akinek egy koldus mondja meg, hogy nincs még itt az élete vége, csak meg kell szerezni a gyógyerejű almát. És olyan is előfordul, mikor kevésbé megfogható, hogy mit kell elhozni és mi segíti a gyógyulást: „Fiam, ülj lóra és addig menj, ahol én nem jártam. Ahol az én lábam nem járt, amit az én szemeim még nem láttak, azt hozz nekem. Akkor megjön a szemem világa, s ha nem akkor sohasem!” (A vak király – csángó népmese)

Csodatévő füvek, gyógyerejű almák, az élet vize, az élet almája vagy akár a rejtélyes sziklavirág. Gyógyító víz, melytől begyógyulnak a sebek, megszűnik a fájdalom, és aki iszik belőle, annak tagjaiba újra visszatér az élet. A Nap fájának ága, mellyel ha meglegyintjük a halottat, akkor azonnal visszatér belé az élet. Csodatévő gyümölcs a lány sah kertjéből, mely visszaadja a király látását és segítségével a testét elhagyják a betegségek. A májusi mese-esten ezekből a történetekből válogatok. 

Helyszín: Tiszavirág Pszichológiai Központ, Szent István tér 2., 4. emelet, 49. kapucsengő

Hozzájárulás: 3000 Ft

Figyelem! A helyek száma korlátozott! A helyedet a részvételi díj átutalásával tudod biztosítani. Akadályoztatásod esetén a helyedet átadhatod másnak, a részvételi díj visszafizetése azonban nem lehetséges.